2016. november 15., kedd

Sörben sült csülök gesztenyés burgonyafánkkal, mazsolás savanyú káposztapürével


Csülök:
1 db hátsó bőrös csülök,2 db vöröshagyma,1 db fokhagyma,sertészsír, 3 dl sör, babérlevél,só
Mazsolás savanyú káposztapüré:
0,5 kg savanyú gyalult káposzta, 2 db nagyobb sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 20dkg füstölt kolozsvári szalonna, 10 dkg mazsola,só,bors
Gesztenyés burgonyafánk:
30 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 20 dkg főtt,hámozott gesztenye,3 dkg élesztő,2 db tojás, só,bors,1,5 dl olaj,1 dl tej,1 ek.cukor
Elkészítés:
A besózott,megborsozott bőrös csülköt 2 fej nagyobb darabokra vágott hagymára és 1 fej fokhagymára helyezem. Teszek alá sertészsírt,egy kevés vizet és felöntöm a 3dl sörrel. Dobok mellé babérlevelet és lefedve kb 160 fokon kezdem sütni. Folyamatos locsolgatás mellett kb 2,5 óra alatt készül el.
A káposztapüréhez 2 fej vöröshagymát apróra vágok és a kis szalonna kockákkal lepirítom,belevágom a répát,amivel tovább pirítom. Ezt követően beleteszem az egyszer átmosott káposztát,felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje és puhára főzöm. Ha kell a vizet utólag pótolom. Ha megpuhult minden az edény teljes tartalmát pürésítem. Ha a szalonna bőrét is belefőztük azt vegyük ki előtte. A megfelelő állagot a főzőlé adagolásával érhetjük el. Ha a püré elkészült,sóval és borssal ízesítem,majd belekeverem a beáztatott mazsolát.
A burgonyafánkhoz a megfőtt gesztenyét és burgonyát áttöröm és hagyom kihülni. Utána hozzákeverem alisztet,sózom,borsozom,hozzáadom a tojásokat és a cukorral tejben feltuttatott élesztőt. A tésztát jól eldolgozom és 30 percig kelni hagyom. Olajba mártott kanállal kiszaggatom és forró bő olajban pirosra sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése