Huhhh hát itt a tél. Ilyenkor nagyon fontos a vitamin pótlása. Viszont figyelni kell,mert a konyhatechnológiai eljárások folyamán a zöldségek és gyümölcsök károsodhatnak,ezért írok pár trükköt,hogy hogyan lehet minél jobban megőrizni a feldolgozás során ezek vitamintartalmát.
- nem szabad hosszú ideig áztatni és mindenképp hideg vízben mossuk meg őket
- főleg párolás,gőzölés,grillezés,fóliában sütés során lesz megőrizve a tápanyagtartalom( főzésnél 50%, párolásnál 15-20% és pirításnál 6-7 % a veszteség)
- az ételt nem szabad hosszú ideig melegen tartani
-mindig friss élelmiszerekkel dolgozzunk,mert pl.: a C vitamin már a tárolás során elkezd bomlani.
-optimális helyen való tárolásnál a vitaminveszteség csökkenthető( sötét,hűvös hely)
- főleg párolás,gőzölés,grillezés,fóliában sütés során lesz megőrizve a tápanyagtartalom( főzésnél 50%, párolásnál 15-20% és pirításnál 6-7 % a veszteség)
- az ételt nem szabad hosszú ideig melegen tartani
-mindig friss élelmiszerekkel dolgozzunk,mert pl.: a C vitamin már a tárolás során elkezd bomlani.
-optimális helyen való tárolásnál a vitaminveszteség csökkenthető( sötét,hűvös hely)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése