2015. október 30., péntek

. Nagyon fontos, hogy ha valaki konyhán dolgozik, akkor tudja azt, hogy mi a pozíciója, mennyi felelősséget kell vállalnia és ezért mekkora összegű fizetést fog kapni.


Executive Chef: nem dolgozik nap, mint nap a konyhán. A menü és étlap fejlesztést a főszakács vele beszéli meg, gyakorlatilag egy konzultáns séf, aki tanácsokat, ötleteket ad a konyha és az étterem még jobbá tétele érdekében.
Head Chef (főszakács): ő a felelős az étlapért, az ételekért, a rendelésekért és a személyzetért. Röviden: a konyháért és mindenért, ami ott történik.
Sous Chef (főszakács helyettes): ha a főszakács nincs ott, ő irányítja a konyhát.
Junior Sous Chef (junior főszakács helyettes): ez a pozíció főleg nagy konyhákon fordul elő. Összefogja a csapatot, amolyan „Kisfőnök féle”.
Senior Chef De Partie: Több pályára van rálátása és új dolgoknál figyelembe szokták venni a véleményét.
Chef De Partie: az a szakács, akinek van egy saját részlege, amit önállóan csinál és a működéséért teljes mértékben felelősséget is vállal. Általában a különböző „chef de partie”-k meg vannak különböztetve részleg alapján: szószos, húsos, zöldséges, előételes, halas stb.
Demi Chef De Partie: a chef de partie munkáját végzi, de még nem teljes körűen valami okból kifolyólag. Pl.: utolsó éves tanuló az iskolában, vagy még nem elég erős önálló chef de partie-nak.
Commis Chef: a chef de partie alatt dolgozik, főleg tanulja a szakmát, újonc a konyhán, aki az előkészítést és bizonyos esetekben a mosogatást is végzi.
A desszerteknél (Pastry):
A desszertek az itteni nagy éttermekben mindig külön vannak véve a konyha többi részétől, és ezt  nem is sorolják a konyhához. Egyszerűen csak „Pastry”-nek hívják. Külön szakácsok dolgoznak rajta, akik kifejezetten „Pastry Chef”-ek, azaz cukrászok.
Head Pastry Chef (desszert főszakács): Míg a főszakács az egész konyháért vállal felelősséget (a desszerteket is beleértve), ő csak a desszertekért. Szakmai körökben a híres desszert főszakácsok igen ismertek. Általában nagy konyhákon, vagy olyan helyeken ahol az ételek meglehetősen bonyolultak, lehet a két részt ennyire elkülöníteni.
Sous Pastry Chef
Chef De Partie Pastry: az a cukrász, aki desszert pályán dolgozik nap, mint nap.
A konyhai alkalmazottak közé tartozik még:
Kitchen Porter (KP, mosogató): az edényeket és tányérokat mosogatja.
Sztázsoló: az a szakács, aki (rövidebb, hosszabb ideig) ingyen dolgozik és megfigyel a konyhán, hogy tanulhasson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése