2015. november 8., vasárnap

A skandináv népek konyhája és étkezési szokásai

Azért gondoltam,hogy ezzel a témával kezdek valamit,mert általában az emberek,ha gasztronómiáról beszélnek,akkor az olasz,francia,magyar,japán kultúra az,ami első körökben eszükbe jut. Pedig a skandináv népek is legalább olyan fontosak,hiszen ők is " térképen vannak" .

Táplálkozásuk nagyon eltér a közép-európai szokásoktól. Ezekben az országokban főként import zöldség és gyümölcs van,mert az éghajlati viszonyok nem adják meg azokat a lehetőségeket,mint más melegebb éghajlaton. Nagyon jó gabona termelők,Dániában fejlett a mezőgazdaság és az állattenyésztés.

Dánia:

"Smorre brod"

A dánok ezt vajas kenyérnek nevezik,de ez ennél sokkal több. Rozskenyér,félbarna kenyér,fehér kenyér,fekete kenyér,paraszt kenyér. Minden típushoz megvan az alap. Fűszeres vajjal kenik meg. A Fehér kenyérre rák-és kagyló félék kerülnek különféle sajtokkal. A rozsra és a félbarnára húsok,szárnyasok,halak kerülnek. Ezeket az étkezéseket sör vagy hideg tej kíséri.



Bőségesen szoktak reggelizni. Délelőtt és délután kávéznak,teáznak. péksütemények kíséretében. Estére bőséges sülteket fogyasztanak vegyes zöldségkörettel,sült vagy főtt burgonyával és többféle mártással. Halakat minden mennyiségben vesznek magukhoz,sülve,főve,rántva,pácolva stb. Süteményeik leveles tésztából és kelt tésztából készülnek. Levest nem nagyon esznek. 


Svédország:

"Smörgasbrod"

Ez a svédasztal. Itt van minden. Zöldség,gyümölcs,mindenféle hal,tengeri herkentyű,őz,nyúl,medve,minden és ezer félé hús,rénszarvas,jávorszarvas,levesek káposztából,párolt,sült,főtt ételek,édességek,krémek,dzsemek,desszertek,kuglófok,kenyerek,kalácsok stb. 

Norvégia:

Hal minden mennyiségben. Minden technológiával. "Rakorret": több hónapig érlelik a halat,amitől különleges,speciális ízt és illatot kap. Aki elsőre találkozik vele,nem biztos,hogy gusztusa támad rá :) De a tested egy hullámvasút, élj vele!

Finnország:

Nagy kultusza van a jávorszarvasnak,rénszarvasnak,medvetalpnak,pácolt vagy füstölt medvesaroknak. Készítenek rénszarvas vérrel főzött zabkását. Étkezés előtt boróka pálinka vagy rozspálinka. Desszertet nem esznek.Sört vagy aludt tejet isznak. Az alkohol fogyasztás korlátozva van,mindenki csak az italkönyvre válthatja ki a megszabott fejadagot.

Hát remélem annyira nem volt rossz és borzasztó :) Ennyi voltam mára :) Béke



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése