2015. november 7., szombat

Szlovákia

Ma úgy döntöttem,hogy szlovák napot tartok.

Sör-és borkorcsolyák:

A kelt tésztából készült kalács vagy pompos olyan hagyományos tésztaféle,melyet lekvárral,mákkal,túróval vagy dióval töltenek meg. Karácsonykor a szlovákok kvasjenkát ,gőzön főtt fánkot esznek,farsang végén pedig lekvárral töltött fánkot sütnek. Szlovák különlegesség a belül üres henger formájú szakolcai kürtöskalács. Bor vagy sör mellé a sós kalácsok, gyakran juhtúróval,kaporral és házi füstölésű felvágottakkal megrakott tepertős vagy káposztás kalács ill. burgonyás pogácsák kedveltek.

Italok:

A boróka bogyóból főzött pálinka,a borovicka és a pörkölt szalonnából,mézből,pálinkából kevert hagyományos rövidital, a hriat kiváló "savtalanítók",de a szlovákok kedvelik a szilva és a körte pálinkát is. A likőrök közül nagy népszerűségnek örvend a Demänovka,melyet gyógynövényekből és erdei gyümölcsökből készítenek.

Sztrapacska 4 személyre

1 nagyobb burgonya,30 dkg liszt,2 tojás,só,12 dkg füstölt húsos szalonna,15 dkg juhtúró,1 nagy pohár sűrű tejföl,frissen őrölt bors
Apró lyukú reszelőn reszelni a burgonyát,hozzá a liszt,tojás és annyi víz,hogy könnyen keverhető tésztát kapjunk. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. HA feljöttek a tetejére kicsit főzzük lassú tűzön,kb 4 percig,majd leszűrjük és lecsepegtetjük. A szalonna zsírját kisütjük miután vékony csíkokra vágtuk,tányéron lecsepegtetjük. A visszamaradt zsírhoz hozzá a túró,tejföl,ezt borsozzuk,rászórjuk a sztrapacska tésztát és összeforgatjuk. Jénai vagy cserépedénybe tesszük,tetejére a szalonna csíkokkal 180 fokon kb 15 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése